RF-ID TERİMLER SÖZLÜĞÜ

Radio Frequency Identification (RFID)
Radyo dalgalarını kullanarak her bir ürünü tek tek tanımlayabilen bir sistemdir. Radyo dalgaları kullanılarak yapılan tanımlamada malzemenin doğrudan görüş hattında olması gerekmemektedir. Bu dalgalar koliler, karton kutular ve plastikler arasından rahatça geçebilir ama bâzı tür sıvılar ve metal ortamlardan geçemezler.

Radio Frequency Terminal
Radyo Frekansı teknolojisini kullanarak ilgili verilerin bilgisayara iletimini sağlayan aygıttır.

Read Range
Okuyucunun etiketle iletişim kurabileceği mesafedir. Değişik etmenlerden etkilenir. Örneğin kullanılan frekans, etiketin yönü veya yerleştirilme biçimi, okuyucunun gücü ve antenin tasarım şekli gibi.

Reader
Aynı zamanda sorgulayıcı olarak da adlandırılır. RFID okuyucuları, radyo dalgaları vasıtasıyla RFID etiketleri ile iletişim kurarlar ve aldıkları bilgileri sayısal ortam olarak bilgisayara aktarırlar. Okuyucular, antenleriyle birlikte el terminali veya sabit terminaller olarak kurulurlar.

Read Only Tag
İçerdiği bilgi değiştirilemez olan etiketlerdir. Okunabilen-yazılabilen çiplere oranla daha ucuzdurlar.

Read-Write Tag
Hem okunabilen hem de defalarca yazılabilen RFID çiplere sahip etiketlerdir. Okunabilen-yazılabilen etiketler, dağıtım çevrimi boyunca değişik noktalarda bilgiyi kabul eder. Bu, satış anında da geçerli olabilir. Salt okunabilen etiketlere göre pahalıdırlar ama daha esnektirler.

RFID Transponder
RFID etiketinin diğer adıdır. Genel olarak bir mikroçip ve ona monte edilmiş bir antenden oluşur. RFID etiketi kalıcı olarak kodlanmış serî numarasını içerir ve tek bir ürünü tanımlamaya izin verir. Değişik şekillerde tasarlanmıştır. Değişik frekans bandlarında çalışabilir. Aktif ya da pasif olabilir, salt okunabilen ya da okunabilen yazılabilen tiplerde bulunabilirler.